YIN Jóga bemutatkozó gyakorlás
Jóga Stúdió és Egészségközpont

samedi 24 de 8h30 à 10h00

Fuseau horaire : Budapest (GMT+01:00)

Jóga Stúdió és Egészségközpont
Velence, Hársfa utca 1/a
2481 Velence
Hungary
YIN JÓGA
Az indiai Hatha jóga és a kínai Taoista hagyomány találkozása
A Yin-jógát a legtöbben a női jógával azonosítják, ami tévedés, a yin-jóga ugyanis – bár a taoista írások a yin és a yang közötti különbséget a könnyebb megértés miatt úgy emlegetik, hogy a yin a nő és a yang a férfi – sokkal inkább szól a yin jellegű minőségek megértéséről és az azokkal való megbékélésről, semmint a női jógáról. Továbbá, ahogyan a női jóga a nőknek szól, úgy a yin-jóga mindenkinek.
A jógát sokféle szempontból lehet osztályozni. A yin és yang típusú felosztás is egy a sok közül. Ebben az értelemben az ászanázásnak két típusát lehet megkülönböztetni, a yang típusú ászanázás az, amikor az akarat és az izomerő érvényesülnek. Az erő dominanciája kézzel fogható, és a hosszú kitartások alatt az izmok és az állóképesség fejlesztésén van a hangsúly. A yin típusú ászana kitartás ezzel szemben egy elengedéssel és ellazulással operáló módszer, ahol többek között a lágyságnak és az önmagunkkal szembeni gyengédségnek adunk teret.
A kezdetekkor „taoista” jógának nevezett jógastílus a test mély kötőszöveteit célozza meg (a felületi kötőszövetekkel szemben) és a testet borító fasciát (izompólyát), emellett segít a test energia-áramlásának szabályozásában.
A Yin jóga pózok ezért többnyire passzív pózok, főként a talajon, és a pózok száma is kevesebb, mint a Yang jellegű pózoké. A pózokban el kell lazulni, el kell ernyeszteni az izmokat, és minden szövetet a csontokig bezárólag. Amíg a Yang típusú gyakorlatok felületibbek, a Yin lehetőséget ad a test mélyebb rétegeinek elérésére. A pózokat három, öt, vagy akár húsz percig tartják ki. A pózban töltött idő a meditációban eltöltött időhöz hasonlít, ezért fontos, hogy úgy beszélnek a tanítványokhoz, mintha meditálni próbálnának.
Ez a meghitt jóga-gyakorlás megköveteli a tanulóktól, hogy készek legyenek közel kerülni saját magukhoz, az érzéseikhez, az érzelmeikhez, amit könnyű elkerülni egy gyors ütemű gyakorlás során. Ezért a Yin jógát gyakran használják függőségek, evési zavarokat, szorongást és mély fájdalmat vagy traumát kezelő programok során.
Ha még soha nem gyakoroltál Yin jógát, vagy más jógairányzatot sem, lehet, hogy nem egészen érthető, hogy ez miért annyira más mint a többi jógairányzat, és három-négy alakalom valóban szükséges is ahhoz, hogy valódi véleményt alkothass róla. Sokan azonban azonnal éreznek jótékony hatásokat, mint például a csípőnyitás, ellazultabb test és koncentrált elme. Akik eleve nem kedvelik a dinamikusabb gyakorlást, azoknak egy csodálatos találkozás lehet.

Mit tud adni a yin-jóga?
- Elmélyülést. A yin-jóga gyakorlása sokat segíthet azoknak, akik képtelenek a befelé fordulásra, ahogyan azoknak is, akik képtelenek megálljt parancsolni zakatoló elméjüknek.
- Minőségi időt magunkra. A gyakorlatok hosszúságának és elmélyülésre késztető erejének köszönhetően a gyakorlók mélyen megbújó feszültségeket is ki tudnak oldani magukból. Olyan helyekre képes eljutni a tudatos figyelem, melyre yang típusú órákon egyszerűen nincs lehetőség. Az önmagunkra fordított figyelem pedig a legjobb töltekezés.
- Megbékélést. A saját feszültségekkel, és fájó pontokkal való szembenézés, és az azok ellazítására irányuló figyelem az, amivel végig dolgozni szoktunk. Van idő kilazítani azt, ami alapjáraton már-már mozdíthatatlannak tűnik. A gyakorlások révén pedig az ember megismerkedik saját, erőből eltemetett részeivel, és szépen lassan megbékél azzal.
- Önelfogadást, önfeltárást. Az önelfogadás a legjobb stresszoldó, és mély ellazulásokat eredményez gyakorlás közben. Az ellazulás elmélyülése pedig újabb és újabb felfedezésre váró területekre irányítja a tudatos figyelmet. Ahogy pedig a gyakorló felfedezi a testét, úgy fedezi fel az elméjét, és annak rejtett tartalmait is. Jó példa erre az ember medencéje, mely a tudatalattink tükörképe, és minél több dolog van „eltemetve” a tudatos alá, annál kötöttebbek a medence izmai is.
Nagy tanítás mindenkinek, az elfeledettnek hitt gyengédségről – mindezt úgy, hogy önmagunkkal szemben kell gyengédnek lennünk.
Ezeken túl:
- Szabályozza az energia-áramlást a testben.
- Növeli a test mozgékonyságát, különösen az izületekben és a csípőben.
- Csökkenti a stressz-szintet.
- Nagyobb kitartást ad.
- Jobb olajozást és védelmet az izületekben.
- Nagyobb mozgékonyságot az izületekben és a kötőszövetekben.
- A myofascia kiválasztása javul az egész testben.
- Segít migrén esetén.
- Mélyebb relaxációt.
- Szorongás és stressz kezelését.
- Javítja a Jang jellegű gyakorlást is.
És ha mindez még mindig nem elég: a yin minőségében történő gyakorlás mindkét nem számára további extrákkal is bír.
A nők számára különösen áldásos. A mai maszkulin világban a yin-jóga egy hatékony segítség, hogy a nő visszatérjen a saját lágyságához, gyengédségéhez, és újra felfedezze az elengedés misztériumát. Tapasztalatok igazolják, hogy a yin-jóga jótékonyan hat a női szervekre, harmonizálja a hormonális működést, így segít a menstruációs problémákon, és hasznos a menopauza idején is.
A férfiak számára az órán történő ellazulások révén a kényszeres kontrollt, és sok más férfi „defektet” képes kitisztítani az emberből. A túl sok yang energiát finoman helyre billenti, és újjáéleszti a kreativitást.
Férfiak! Saját, bennetek rejlő yin minőségeitek minél hamarabb fedezitek fel, fogadjátok el, és tanuljátok meg használni, annál hamarabb lesz lehetőségetek egy kiegyensúlyozott, nem pedig egy kiegyensúlyozó párkapcsolatra. ;)
A gyakorlást vezeti: Forró Barbi okleveles jóga oktató.
Hozzájárulás: 2 500.- ft/ fő,
bérleteseknek: 1 alkalom a bérletből + 1 000.- Ft.
Az esemény jelölése nem biztosítja a helyed, kérjük érkezésed a Stúdió FB oldalán üzenetben, a 06 20 990 6796 számon, vagy weboldalunkon online jelentkezéssel ( http://www.jogavelence.hu/kapcsolat/ ) erősítsd meg!
Source: www.facebook.com