Kratki!: Pogled malega formata: spominjanje na domače filme
Slovenska kinoteka

Évènement indisponible.

Selon le cas, de nouvelles dates appraîtront bientôt ou l'activité proposée sera définitivement supprimée.

jeu. 15/02/2018 de 20h00 à 23h00/strike>

Slovenska kinoteka
Miklošičeva 28
1000 Ljubljana
Slovenia
Stefanie Zingl in Raoul Schmidt iz Avstrijskega filmskega muzeja bosta v četrtek, 15. februarja, ob 20. uri v Slovenski kinoteki predstavila program domačih filmov.
Po projekciji bosta ponudila utrinke iz nedavne preteklosti in obravnavata potencial teh neindustrijskih filmov. Zakaj so tako fascinantni? Kaj nam imajo povedati danes?
Pridružila se jima bo tudi gospa Veit, ena redkih ženskih avtoric amaterskega filma v zbirki Avstrijskega filmskega muzeja, ki bo ob tej priložnosti spregovorila o svoji praksi filmskega ustvarjanja kot ženska - v dejavnosti, kateri so vse do pojava videa izrazito dominirali moški.
*
"To ni film." piše na listku, ki spremlja film, posnet na super 8-mm filmski trak. Sporočilo, napisano z veliko, odločno pisavo, trdi, da kolut ni vreden ogleda. Na majceni nalepki na filmski škatli najdemo predviden naslov tega ne-filma: Irrsinn in rot, weiß, gelb (Blaznost v rdeči, beli, rumeni). Medtem ko opisuje vsebino, igro luči, v kateri se izmenjujejo gibanja in barve, ta naslov hkrati tudi prežame film z odtenkom igrive absurdnosti, ki se ne sklada z običajno rabo medija.
Ta eksperiment v filmski fotografiji razkrije domiselno zmožnost domačih filmov, vendar nas sporočilo sooči s pričakovanji dokumentacije družinskega življenja. Abstrakcija ta film loči od družinske filmografije in zmoti domačnost, ki se skriva v beleženju spomina. Domači filmi zasedajo podobno mesto v zgodovini filma. Odsotnost tradicionalne ali eksperimentalne pripovedi skupaj s pomanjkanjem prepoznanja njihove avtorske namere postavlja domače filme na rob pozabe.
Z uvedbo majhnih formatov se je snemanje filmov spremenilo iz nekdanjega umetniškega privilegija v splošno razširjeno prakso. Po tej spremembi je nastalo ogromno filmov, katerih avtorji niso nujno umetniki oziroma svojih filmov nimajo za umetnost. Vendar so domači filmi več kot nepremišljene filmske beležke o družinskem življenju. So zanimivi primerki estetike vsakdana oziroma, natančneje, prikazujejo tisto izjemno v vsakdanjem. Filmi, ki prikazujejo otrokove prve korake ali barvno igro svetlobe, so pričevanja o oblikovanju preteklosti ter želji po komuniciranju in izražanju.
Avstrijski filmski muzej pristopa k tej praksi tako, da zbira domače filme in njihove zgodbe, pa tudi opremo za zasebno filmsko produkcijo. Cilj intervjujev s filmarji in donatorji je ohraniti osebno zgodovino, da bi dokumentirali širok obseg odnosov, ki jih filmi vsebujejo.
Stefanie Zingl
Source: www.facebook.com