Örökül kaptuk kiállítás
Hagyományok Háza

Du 19/01/2018 14h00 au 14/03/2018 18h00

Fuseau horaire : Budapest (GMT+01:00)

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
1011 Budapest, Fő u 6.
1011 Budapest
Hungary
Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika
közös kiállítása
Lőrincz Aladárné Molnár Vilma szövő bukovinai székelyként 1929 december 12-én született Istensegítsen. Tanítómesterei édesanyja, később anyósa lettek. Az országos figyelem számára tehetségével az 1960-as évektől tűnt fel, és 1969-ben már Népi Iparművészként tisztelhették, 1970-ben pedig a Népművészet Mestere címet is elnyerte. Pályája során egymást érték a díjak, elismerések, számuk közelíti a nyolcvanat. 1975-ben kapott Gránátalma Díjat. A bukovinai székelység őt is elismerte a Sebestyén Ádám-díjjal. Férje a szövőszék-készítés ismert mestereként segítette. Nem csak egyéni tervezésű munkáival aratott nagy sikert. Bonyhád-majosi szövőszakköre országos hírű. Pályája során felnőtteket, gyermekeket egyaránt tanított a szövőtudásra. Elsősorban nyers színű, mintás kenderből vagy pamutvászonból készült bordó fonallal mintázott alkotásai méltán emelik be munkásságát a nemzeti kulturális örökségbe.
Lőrincz Etel1955 március 24-én született Majoson, ma is ott él férjével Kontar Juraj grafikussal és négy lányával. Édesanyja Lőrincz Aladárné, a Népművészet Mestere, édesapja Lőrinc Aladár, szövőszék-készítő. Családjában – Gáspárok, Lőrinczek – generációk óta öröklődött az alkotás tehetsége. Kinél a kézügyesség (szövés, festés), kinél az írásra való tehetségben jelentkezett. Gyermekkorában megtanult szőni, hímezni és tojást írni. Pécsett érettségizett (1974)a Művészeti Gimnáziumban, majd az Iparművészeti Főiskolán szerzett textiltervező diplomát (1980). 1997-ben a Hagyományok Házában végezte el a felsőfokú Népi Játék és Kismesterségek Oktatója képzést szőnyegszövő és takács szakmákon. Munkája sokrétű, szerteágazó: szőnyegszövő szakoktató, művészeti előadó, igazgató, szakképzési vezető, országos textiles zsűri tag, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökségi tagja.
Kontár Veronika pedig, Lőrincz Aladárné unokája, Lőrincz Etel lánya édesanyjától és nagyanyjától nagyon fiatalon elsajátította a szövés technikáját, és már maga is oktat a VVA Kézműves Műhelyben Pécsváradon. Édesapja grafikusművész lévén megtanította keresni a tárgy mögött a kor emberét, az alkotót, a tárgy születésének körülményeit, és a múlt tiszteletére nevelte. A Hagyományok Háza által szőnyegszövő, a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül pedig takács szakmából szerzett végzettséget.
Kiállításmegnyitó: 2018 január 19., 14 óra
A kiállítást megnyitja Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője, közreműködik Fábián Éva mesemondó, népdalénekes
http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13153/
Source: www.facebook.com