Η Λότη Πέτροβιτς καλεσμένη στον κύκλο «Συγγραφείς στα θρανία»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ - PATAKIS PUBLICATIONS

Évènement indisponible.

Selon le cas, de nouvelles dates appraîtront bientôt ou l'activité proposée sera définitivement supprimée.

lun. 16/10/2017 de 18h30 à 21h30/strike>

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23
10558 Athens
Greece
Ξεκινά ο φετινός κύκλος του «Συγγραφείς στα θρανία» του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με πρώτη καλεσμένη τη Λότη Πέτροβιτς.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι «Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων στο σχολείο», για το οποίο η Λότη Πέτροβιτς έχει δημοσιεύσει σημαντικά κείμενα στο προσωπικό της ιστολόγιο
( http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/08/blog-post_31.html )
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί της «εφ’ όλης της ύλης» και να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ένα βιβλίο στη σχολική τάξη. Βασικό ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέους αναγνώστες. Κάτι που απασχολεί εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και συγγραφείς και εκδότες.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.
Βιογραφικό σημείωμα
Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα,. Έχει δημοσιεύσει ως τώρα 62 βιβλία για παιδιά και νέους, τρία για ενηλίκους και πέντε θεωρητικά για την παιδική/νεανική λογοτεχνία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών (1984), με δύο κρατικά βραβεία (1999, 2009), με τον έπαινο Pier Paolo Vergerio του Πανεπιστημίου της Padova (1989), καθώς και με 10 ακόμη πανελλήνια βραβεία παιδικής λογοτεχνίας. Ήταν δύο φορές υποψήφια για τo διεθνές βραβείο H.C. Andersen (1994, 2010), καθώς και για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren (2015). Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιαπωνικά, στ’ αλβανικά και στα κορεατικά, έχουν μεταδοθεί από τα ΜΜΕ κι έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και αναγνωστικά ελληνικά και ξένα. Εργάστηκε εθελοντικά επί 30 χρόνια για τους σκοπούς του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα – ΙΒΒΥ. Διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΙΒΒΥ (1998–2002), εκλεγμένη από του εκπροσώπους των χωρών-μελών της, και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Βραβείου Φιλαναγνωσίας ΙΒΒΥ-Asahi (2002, 2003). Το 2008 ανακηρύχτηκε Επίτιμη Πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το 2014 επίτιμο μέλος της ΙΒΒΥ.
(Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή κα το έργο της : http://www.loty.gr )
Τα βιβλία της Λότη Πέτροβιτς κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Η Λότη Πέτροβιτς με τα δικά της λόγια:
«Γεννήθηκα έναν Αύγουστο στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Τρεις μήνες αργότερα, 33 νονοί με βάφτισαν Πηνελόπη. Τρεις μέρες μετά, για να ξεχωρίζω από τη γιαγιά, το Πηνελόπη έγινε Λότη. Κι έτσι τραυματισμένο έμεινε από τότε. Τα παιδικά μου χρόνια σφραγίστηκαν από την απανθρωπιά της Κατοχής και τη φρίκη του Εμφυλίου. Τρεχοβολούσα με τα γειτονόπουλα στο λόφο του Στρέφη, ήμουν όμως η μικρότερη και σπάνια μ' έβαζαν στο παιχνίδι. Καθόμουν τότε κάτω από ένα δεντράκι, σκάρωνα παραμύθια κι ονειρευόμουν να τα βάλω κάποτε σε βιβλία, για ν’ αποκτήσω φίλους μέσ’ απ’ αυτά. Κι έτσι έγινε. Πέρασε όμως καιρός. Χρειάστηκε πολύ να δουλέψω, πολλά να διδαχτώ για το πώς ένα βιβλίο μπορεί να γίνει τόσο καλό, ώστε να είναι για παιδιά. Πολύτιμη μου στάθηκε κι η γνώμη των παιδιών. Τα γράμματα και τα μηνύματά τους είναι οι «θησαυροί» μου. Εξαιρετική τιμή βεβαίως θεωρώ και όλες τις διακρίσεις που μου έχουν απονείμει οι μεγάλοι. Με παρακινούν όλο και περισσότερο να προσπαθώ και να εργάζομαι. Κι αυτό ελπίζω να κάνω ίσαμε το τέλος της ζωής μου»
Source: www.facebook.com