Republička Akcija "VII Tradicionalni uspon na Oštru čuku 2017"
PD Oštra Čuka Sokobanja Team

sam. 09/09/2017 de 23h30 à 2h30

Fuseau horaire : Belgrade (GMT+02:00)

Jezero, Sokobanja
Soko Banja
Serbia
Banja, planina Devica, planina Ozren, usputna izletišta, kraška visoravan Golak, vrh Oštra čuka i pogled ka svim stranama sveta, planinsko selo Jezero. To su samo neke lokacije sa kojima ćete se sresti ukoliko budete naši gosti.
Planinarsko društvo „Oštra Čuka“ je sedmi put domaćin jesenjeg uspona na Oštru čuku. Za razliku od prethodnih godina kada smo imali dve staze, ove godine ćemo imati tri staze. Ove tri staze su potpuno različite po težini. Bez obzira koja je staza u pitanju, svaki planinar će moći da uživa u raznovrsnom pejzažu Sokobanje i sokobanjske okoline.
ZELENA STAZA (laka staza):
Oni planinari koji se budu opredelili za laku stazu, imaće više slobodnog vremena u Sokobanji. Autobusi organizovano polaze iz Sokobanje (11:40č – parking kod hotela Zdravljak) do izvora Šopur (820 mnv), odakle se planinari koji idu lakom stazom priključuju ostalim planinarima u usponu. Oni koji ne budu bili fizički spremni mogu autobusima otići do samog sela Jezera. Dužina lake staze je 7,5 km.
PLAVA STAZA (umerena staza):
Start je u Sokobanji (305 mnv) kod Miloševog konaka, kreće se severnom stranom planine Device, prolazi se pored izletišta Borići (320 mnv), karakteristično po visokim borovima, nakon Borića se prelazi asfaltni put gde se izlazi do vidikovca Janior (450 mnv), gde sledi kratka pauza za odmor i fotografisanje. Staza nastavlja blagim usponom ka izvoru Barudžija (585 mnv), gde je takođe predviđena pauza (zamena vode). Od izvora Barudžija sledi blaga uzbrdica do Ozrenskih livada (657 mnv) i tu se završava sa „ozbiljnijim“ usponom. Od Ozrenskih livada staza gubi visinu i vodi kroz lipovu šumu do izvora Kalinovica (650 mnv). Nedaleko od ovog izvora se nalazi Etno park „Kalinovica“ gde je planirano kraće zadržavanje od 30 minuta (kafa, čaj). Staza prolazi pored mesta koje se naziva Bekčir (Košavske livade) (710 mnv) a zatim ulazi u gustu bukovu šumu do izvora Šopur (820 mnv). Na ovom mestu je predviđeno spajanje sa grupom planinara koji će se kretati lakšom stazom. Nakon kraćeg zadržavanja grupe (zamena vode), uslediće poslednji blagi uspon koji vodi do vrha Oštra Čuka (1075 mnv) koja predstavlja najvišu tačku na ovoj akciji. Nakon jednosatnog zadržavanja na vrhu, grupa se spušta do visoravni Vlasina (1004 mnv) gde (geografski) prestaje planina Devica i prelazi se na planinu Ozren. Staza vodi kroz krečnjačku visoravan jugoistočnog Ozrena i spušta se do kote Hajdučke livade (900 mnv), vrlo brzo (oko 30 minuta odatle se nalazi i naša krajnja destinacija selo Jezero (815 mnv). Završetak akcije je kod osnovne škole i igrališta gde će biti organizovan ručak i gde će meštani prezentovati i prodavati proizvode tog kraja. Dužina staze je 15 km.
CRVENA STAZA (teška staza):
Start crvene staze je takođe u Sokobanji u isto vreme kada se polazi na plavu stazu. Za razliku od plave staze, crvena staza vodi asfaltnim putem ka mestu Vidikovac (350 mnv) odakle se pruža lep pogled ka Sokogradskoj klisuri. Staza prati asfaltni put koji vodi ka Lepteriji i kod mesta Strelište (360 mnv) se odvaja ka jugu gde počinje uspon ka Golemom kamenu i visoravni Device. Na ovom delu staza je šumovita sve do Golemog kamena (565 mnv) koji predstavlja jedan od najlepših vidikovaca na stazi. Sa Golemog kamena se pruža pogled ka celoj sokobanjskoj kotlini, Sokogradu i planini Rtanj. Predviđeno zadržavanje na ovoj lokaciji je oko 30 minuta. Nakon Golemog kamena staza vodi kroz bukovu šumu do mesta Mrtva bučina (750 mnv) a zatim sledi najteži deo staze i veliki uspon do Kulinog vrha (1016 mnv) koji predstavlja mesto gde počinje visoravan Device i na tom mestu je predviđen polučasovni odmor. Nakon pauze put nastavlja ka jugu (gde gubi visinu) i kod mesta Debela ornica (930 mnv) se spaja sa plavom stazom odakle kreće osvajanje vrha Oštra čuka a zatim i do sela Jezera. Dužina staze je 12 km.
NAPOMENA: Crvenu stazu preporučujemo planinarima koji imaju kondiciju i dobru izdržljivost. Na stazi NEMA izvora sa pitkom vodom i treba poneti minimum 2 litara vode.
START AKCIJE:
Prijava učesnika je kod Miloševog konaka (preko puta turskog kupatila „Amam“) u 8:30 č. Planinari koji se odluče za plavu i crvenu stazu polaze odmah nakon otvaranja akcije (9č). Planinari koji bi išli zelenom stazom se nalaze sa vodičem u 10:45 č na istom mestu (Milošev konak) gde će se zajedno uputiti ka autobusima.
KAKO STIĆI DO SOKOBANjE
Iz pravca Niša, Beograda i Kruševca se dolazi autoputem do Aleksinca (isključivanje kod naplatne rampe Aleksinački rudnici) a zatim prateći putokaze za Sokobanju regionalnim putem (R -120) kroz Bovansku klisuru do Sokobanje.
- iz pravca Zaječara se dolazi preko Knjaževca ili Boljevca
- iz pravca Bora se dolazi preko Boljevca i prevoja Rtanj
KAKO STIĆI DO SELA JEZERA (za prevoznike)
Do sela Jezera se stiže asfaltnim putem u dužini od 15 km. Do sela je odlična signalizacija. Autobusi će ići organizovano sa parkinga hotela Zdravljak (11 časova). Zbog nekoliko serpentina nije preporučljivo da do Jezera idu autobusi koji imaju tri osovine.
NAPOMENA:
1. Za sve planinare koji idu sopstvenim prevozom (privatna vozila) biće obezbeđeni autobusi koji će ih od sela Jezera vratiti do Sokobanje (autobusi polaze u 18:00č)
2. Učesnici akcije će učestvovati na sopstvenu odgovornost
3. Na akciji će učestvovati pripadnici GSS-a
4. Poneti adekvatnu opremu u skladu sa vremenskim uslovima
5. Organizator ne odgovara za učesnike koji na stazu krenu samostalno i bez adekvatne opreme, koji imaju zdravstvene probleme, koji su pod uticajem alkohola i drugih sredstava
6. Vodič na stazi je prvi na stazi, organizator ne snosi odgovornost za učesnike koji to prekrše
4. Vođa grupe će dostaviti spisak učesnika sa datumima rođenja
5. Ručak u selu Jezero je BESPLATAN
OBAVEZNO PONETI: 2l vode (3 izvora na stazi), suvu presvlaku, kapu, sendvič ili pecivo, nešto slatko, porciju za ručak...
PREPORUČUJEMO DA SE PONESE: planinarska knjižica (na granici između Device i Ozrena se pečatiraju knjižice) dok se u Jezeru se dobijaju pečati vrha, fotoaparati, zastava kluba...
PRIJAVA:
Prijava za akciju važi do: 06. septembra telefonom na: 064 92 02 909 (Mladen), 064 17 65 184 (Čele), 069 00 45 900 (Katarina) ili 063 84 27 293 (Goran) a može i mejlom: info@ostracuka.rs, dodatne informacije možete dobiti ukoliko pratite našu fejsbuk stranicu: PD Oštra Čuka Sokobanja Team, takođe putem telefona i mejla možete dobiti sve potrebne informacije!
VIDIMO SE!!!
Source: www.facebook.com