KAVI: Tokyo Story (1953)
Reel Lahti

dimanche 22 de 18h00 à 20h30

Fuseau horaire : Helsinki (GMT+03:00)

Vaahterasali
Aleksanterinkatu 26 B
15140 Lahti
Finland
Japanilaisen elokuvan ehdottomiin mestariteoksiin kuuluva TOKYO STORY (1953) nyt aidolta filmiltä Lahden Kansantalolla!
Kansantalon Vaahterasalissa
Sunnuntaina 22.10. klo 18
Yasujiro Ozu: TOKYO STORY (1953)
Kesto: 135 min
Liput 5€ tai KAVI-kausikortilla
Lipunmyynti ja kahvio aukeavat tuntia ennen näytöstä.
T E R V E T U L O A !
TOKYO STORY (Tokyo monogatari) oli suuri kansainvälinen läpimurtoteos ohjaajalleen Yasujiro Ozulle. Sukupolvien kuilua ei ole unohtumattomammin kuvattu. Kuvailmaisussaan Ozu pidättyi kameranliikkeistä, suosi ”tatamiotosta” eli matolla istujan näkökulmaa ja saattoi viitata kintaalla kuvavastakuvasäännöille.
Yasujiro Ozu (1903–63) on shomin-gekin, alemman keskiluokan arkisen elämän kuvauksien erikoismies, joka muutamien liikkuvien ja nopealle leikkaukselle rakennettujen 1920-luvun ja 30-luvun alun komedioiden jälkeen vakiintui käyttämään liikkumatonta rekisteröivää, noin metrin korkeudella maasta seisovaa kameraa: miljöön luonnehtivasta siirrytään välittömästi puolilähikuviin, joissa Ozun hymyilevät, elokuvasta toiseen esiintyvät näyttelijät puhelevat suoraan kameralle. Toistuvat kohtaukset välittävät seremoniallisuutta ja patriarkallisuutta. Perheeseen keskittyvän ajattelun tuloksena jokainen kokoavaa yhteisöä vastaan suuntautuva sana, ele tai ilme saa korostamattomanakin suuren painon ja tuntuu melkein moraalittomalta. Tämä hymyilevä perinnetietoisuus on Ozun maailman julkisivu; todellinen tapahtuminen on sen alla.
Ozu on elokuvan suuria realisteja: niin suuri että hänen keskeisin filosofiansa, luova vimmansa, on tapahtumien kestossa, otteessa materiaaliin, kuviin ja ääniin. Andersonin ja Richien mukaan ”Ozun henkilöt ja hänen oma temponsa ovat täydellisessä synkroniassa hänen luomansa aikajärjestelmän kanssa. Hänen aikansa vastaa todellisuutta. Se on psykologista aikaa, ja kellonajalla ei niin muodoin ole mitään merkitystä”. Mitä pitää sisällään Ozun kuuluisa ”hiljaisuuden maailma” esim. hänen kuuluisimmassa teoksessaan TOKYO STORY?
-Peter von Bagh (Elokuvan historia, 1975) / kavi.fi
***
Yhteistyössä: Aatetila ry & Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry & Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Source: www.facebook.com