KAVI: Ruusujen aika (1969)
Reel Lahti

dim. 19/11/2017 de 18h00 à 20h00

Fuseau horaire : Helsinki (GMT+03:00)

Vaahterasali
Aleksanterinkatu 26 B
15140 Lahti
Finland
Suomalainen scifi-elokuva -ja vieläpä hyvä sellainen! Risto Jarvan vuonna 1969 valmistunut RUUSUJEN AIKA sijoittuu hamaan tulevaisuuteen eli vuoteen 2012. Se kertoo tulevaisuuden tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, josta luokkaerot ovat tyystin kadonneet!
Kansantalon Vaahterasalissa
Sunnuntaina 19.11. klo 18
Risto Jarva: RUUSUJEN AIKA (1969)
Kesto 107 min
Liput 5€ tai KAVI-kausikortilla
Lipumyynti ja kahvio aukeavat Kansantalolla tuntia ennen näytöstä.
T E R V E T U L O A !
***
Jos Työmiehen päiväkirja näyttää, miten menneisyys on eri tavoin läsnä nykypäivän Suomessa ja suomalaisissa, niin Ruusujen aika yrittää nähdä tulevaisuuteen, rakentaa luontevaa siltaa tuntemattomaan niistä tekijöistä käsin, jotka ovat olemassa nyky-yhteiskunnassa. Tavallinen tieteiselokuva näyttävine lavasteineen ja trikkeineen, kauhuineen ja kauneuksineen ei esikuvana voinut tulla kysymykseen yksin tuotannollisten resurssien niukkuuden vuoksi; tuskin sellainen olisi sopinut Jarvan luonteen- ja ohjaajalaadullekaan. Niinpä Ruusujen ajasta tuli intiimi aatedraama: enemmän kuin ulkoiseen näyttävyyteen se suuntautui sisäänpäin, ihmisen ajattelun ja tunteiden liikkeisiin. Ja enemmän kuin tulevaisuudenkuvaus siitä tuli elokuva syntyajastaan: niinkuin Työmiehen päiväkirja oli vuoden 1966 elokuva Ruusujen aika kantaa jälkiä vuoden 1968 tapahtumista: ylioppilaskapinoista, Tshekkoslovakian miehityksestä, tuolloisista muotiopeista kuten Marcusen ja McLuhanin ajatuksista.
Raimo Lappalaisen hahmo on polttopiste elokuvan lukuisten aiheiden ja ja jännitteiden ristitulessa. Hänet esitetään vallitsevan järjestelmän sisäistäneenä mallivirkamiehenä, joka tutkii menneisyyttä, siis omaa aikaamme. Hän valmistelee televisio-ohjelmaa 1960- ja 70-luvuista ja valitsee tätä aikaa edustamaan 1946-76 eläneen pikku myyjättären. Sitä mukaa kun hän toteuttaa ideaansa elävällä mallilla, käy myös selväksi missä määrin hänen ennakkoluulonsa värittävät ja vääristävät aiheen. Raimon puolueettomuuden ja asiallisuuden sädekehän karistessa joutuu samalla kyseenalaiseen valoon koko “ruusuisen” julkisivun uskottavuus.
Ruusujen aika ottaa esiin, käsittelee tai sivuaa hyvin monia teemoja: siloinen ulkokuori ja sen pinnanalaiset tuhoavat voimat, elokuva elokuvassa -teema, kaksoisolennon aihe, takertuminen menneisyyteen ja vanhoihin rooleihin, tutkijan ja elokuvantekijän moraali, minuuden etsiminen ja sen särkyminen, ihmisyyden mahdollisuudet ja ihmisen hyväksikäyttö, itsensä toteuttamisen ja siis todellisen ihmissuhteen ja rakkauden mahdottomuus. Ehkä Ruusujen aika ei kaikin osin ole onnistunut näin laajassa, vaikeassa pyrkimyksessä. Siinä saattaa olla liikaa asiaa, selittelyä, solmiutumattomia lankoja. Mutta vauhtiin päästessään, keskittyessään Raimon ja Kissan suhteeseen ja tihentäessään siihen keskeiset teemat Ruusujen aika on komeaa ja latautunutta melodraamaa. Se on edelleen ainutlaatuinen, verraton hahmotus suomalaisessa elokuvassa.
– Sakari Toiviainen /kavi.fi
***
Yhteistyössä: Aatetila ry & Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry & Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Source: www.facebook.com