Европейските бежански квоти - от Брюксел до Белене

Évènement indisponible.

Selon le cas, de nouvelles dates appraîtront bientôt ou l'activité proposée sera définitivement supprimée.

ven. 21/04/2017 de 18h00 à 21h00/strike>

The Red House Centre for Culture and Debate - Sofia
15, Ljuben Karavelov St.
1142 Sofia
Bulgaria
21. април (петък) 2017, 18.00
Червена зала
Център за култура и дебат „Червената къща” представя:
Европейските бежански квоти - от Брюксел до Белене
дискусия
Защо и как се пропука прилагането на ангажиментите ни за бежанските квоти, договорени с европейските ни партньори? Какво спъна европейските решения по пътя им от Брюксел до Белене, Широка Лъка и Елин Пелин, където местните хора изгониха разпределените сирийски семейства? Какво всъщност представляват бежанските квоти и какви са ангажиментите, които поехме като член на Европейския съюз? На всички тези въпроси ще се опитат да отговарят панелистите. С участието на: Илдико Отова, изследовател в Центъра за миграционни изследвания, Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет, Мария Габриел, член на Европейския парламент, група на Европейската народна партия, Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международната организация по миграция. Модератор: Мария Черешева, зам. председател на Асоциацията на европейските журналисти-България. Събитието се организира в рамките на проект „Дебатна мрежа за Европейския парламент”, изпълняван от Червената къща с подкрепата на Европейския парламент.
На български език.
Вход свободен.
Събитието е част от проекта „Дебатна мрежа за Европейския парламент", изпълняван от Центърa за култура и дебат „Червената къща" с подкрепата на Европейския парламент. EП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.

Повече информация за участниците
Илдико Отова, изследовател в Центъра за миграционни изследвания (CERMES)
Илдико Отова е доктор по политически науки, изследовател в Центъра за миграционни изследвания (CERMES) към Нов български университет и хоноруван преподавател по европейска миграционна политика в Софийския университет. Научните й интереси са в областта на миграцията, интеграцията, екстремистките и популистки партии и движения.
Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет
Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет. Работи в сферата на политическата култура, медийните и градските изследвания. Преподава, публикува и участва в международни проекти във Франция, САЩ, Германия, Австрия и др. Последната му книга, „Културата като дистанция”, е посветена на политическите употреби на културата в съвременния свят. Участва в публичния дебат с публицистични текстове.
Мария Габриел, член на Европейския парламент, група на Европейската народна партия
Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международната организация по миграция
Радослав Стаменков започва работа в МОМ през 2006 г. в сферите на управление на миграцията, противодействие на трафика на хора, превенция на нелегалната миграция, защита на мигрантите, трудовата миграция, изграждане на институционален капацитет и международното сътрудничество.
Преди това е бил секретар на Американската асоциация на юристите - Правна инициатива за Централна Европа и Евразия (ABA CEELI) в България между 1999 г. и 2006 г. През 2005 г. получава награда на ABA CEELI за всеотдайна работа, принос към демокрацията и гражданското общество.
Мария Черешева, зам. председател на Асоциацията на европейските журналисти-България
Мария Черешева е кореспондент на Балканската мрежа за разследваща журналистика за България. Като журналист следи отблизо и отразява европейската бежанска криза и ефекта й върху България от самото й начало, а като доброволец прекарва повече от година, предоставяйки помощ на търсещите закрила в бежанските центрове из цялата страна в периода 2013-2014.